De kleurenleer zoals die tegenwoordig vaak wordt toegepast, is ontwikkeld door Johannes Itten. Hij was docent aan het Bauhaus en de kleurenleer was een onderdeel van de ‘Vorkurs’, de basisvorming die erg belangrijk werd gevonden. Immers, het Bauhaus beschouwde beeldaspecten als de grammatica van de beeldtaal en met een goede beheersing van de basis kun je een veel sterker verhaal vertellen.

1. SPECTRALE KLEUREN
Licht is opgebouwd uit golven. Bij breking ontstaan er kleuren. Dit verschijnsel kennen we allemaal van de bekende regenboog, maar is ook op te roepen door bijvoorbeeld een cd in het licht te draaien. Het licht breekt op de transparante laag en toont het hele spectrum aan kleuren; rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. De objecten om ons heen hebben van zichzelf geen kleur, maar ze absorberen of weerkaatsen bepaalde golven licht waardoor wij kleuren gaan zien en deze benoemen. Dus eigenlijk is niets in onze wereld wat het lijkt…

TEKST EN BEELD: ERIC SCHUTTE
Lees het hele artikel in Atelier #225 | september/oktober 2023

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.