De mogelijkheden om met digitale technieken te tekenen en te schilderen zijn de laatste jaren enorm toegenomen. Maar hoe mooi en verleidelijk al die programma’s en apps ook zijn, er gaat natuurlijk niets boven het werken met échte potloden en échte verf. Maar wat als je die twee ‘werelden’ nu eens combineert en een portret maakt in aquarel van iemand die op de iPad aan het tekenen is?

Ondertekening
Voor het maken van een portret is een goede ondertekening heel belangrijk. Omdat verderop in het maakproces fouten moeilijk te herstellen zijn, doe je er goed aan deze ondertekening zorgvuldig op te zetten.

Aanbrengen donkere laag 
Het werken met de iPad zorgt ervoor dat er van onderaf een bijzonder licht valt op de persoon die erop tekent. Bij het werken op papier heb je dit natuurlijk nooit. Om dit schijnsel goed te vangen, is het van belang dat het eindresultaat donker genoeg wordt. Breng daarvoor eerst een donkere laag aquarel (ultramarijn en gebrande omber) aan die een beetje verdund is met water.

TEKST EN BEELD: MENNO BALM
Lees het hele artikel in Atelier #221 | november/december 2022

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.