Wie zich al schilderend wil bezighouden met het Nederlandse landschap, kan kiezen uit een enorme variatie die binnen de grenzen te vinden is. Naast de overbekende en aantrekkelijke rivierlandschappen en de vlakke polders, is het juist ook verrassend landschappen te vinden die misschien niet Nederlands lijken, maar dit wél zijn. Ik trok daarom naar een van de zuidelijkste punten van ons land om van daar noordwaarts te kijken en om het licht van dit on-Hollandse landschap in aquarel vast te leggen.

1. Ondertekening
Aquarelleren is een heel directe techniek waarbij elke stap zichtbaar blijft. Je werkt met transparante lagen op elkaar en daarom moet je goed nadenken over welke stappen je zult gaan zetten. Als houvast is het daarom prettig een schetsmatige ondertekening te maken om de positie van de belangrijke onderdelen alvast te bepalen.

2. Schaduwen
Het wit van het papier is het belangrijkste middel voor het creëren van licht in de aquarel. Hier moet je dus ook zorgvuldig mee omgaan. In deze fase werk ik om de belichte partijen heen door alleen de schaduwen aan te geven in een neutraal grijs. Hierop kun je heel goed de schaduwen verder uitwerken.

Auteur: MENNO BALM
Lees het hele artikel in Atelier # 209 | november/december 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.