Als ik denk aan Holland, dan komen bij mij bepaalde tradities naar boven zoals het dragen van klederdracht. In enkele plaatsen in Holland, waaronder Staphorst, wordt deze traditie nog steeds voortgezet. Voor deze instructief heb ik dan ook gekozen voor een Hollands meisje uit Staphorst in klederdracht. Zoals je in de blik in haar ogen kunt zien kijkt ze een beetje wantrouwig de toekomst in. Zal zij deze traditie voortzetten of gaat zij daarin een heel andere weg inslaan? Deze uitdrukking van haar ga ik op het doek vertalen.

1. Ondergrond
We gaan deze keer werken vanuit een warme ondergrond in rood-oranje; ik heb naftarood donker en middel van Amsterdam gekozen. Neem een doek in de afmeting 40 x 50 cm en breng met een brede spalter de ondergrond kleur in acrylverf aan. Werk daarbij niet te precies. Deze eerste laag geeft ook al je handschrift weer. Laat de ondergrond goed drogen.

2. Schets
Vervolgens gaan we een schets maken van het portret. Dit gezicht is driekwart dus best lastig om gelijk raak neer te zetten. Teken lekker los met houtskool en ga op zoek naar de juiste  verhoudingen van het model waarbij de kleding uiteraard ook een belangrijke rol speelt. Als je tevreden bent over de schets dan gaan we verder met het schilderen in olieverf.

Auteur: ANKE WIJNIA
Lees het hele artikel in Atelier # 209 | november/december 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.