Ik kijk er al jaren dagelijks naar: een zee van waterlelies in het halfduister van het aanbrekende ochtendgloren. Met de mate van licht die in de woonkamer valt, verandert ook deze foto van Sofie van Dam (1983), van een bijna zwart vlak – in de avonduren door vrienden soms ten onrechte aangezien voor een extra tv – tot helder blauw, en van gedetailleerd tot vervagend naar abstractie.

Met het meer aan huis gekluisterd zijn van de afgelopen maanden ben ik ook de voorstelling in een ander licht gaan zien. Te midden van de bladeren schijnt de kunstenares, die in een nachtjapon in het donkere water staat, met haar zaklamp een bundeltje licht op één enkele waterlelie. De bloem ontwaakt in de vroegte en opent hoopvol zijn bladeren. Een magie waarvoor we
niet hoeven af te reizen naar de andere kant van de wereld, maar die zich in een vijver in de wijk – of in mijn geval in de woonkamer – kan openbaren. Als je maar goed genoeg kijkt.

Auteur: MEREL VAN DEN NIEUWENHOF
Lees het hele artikel in Atelier # 209 | november/december 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.