Beeldend kunstenaar Jans Muskee (1961) maakt tekeningen die ontregelen. Met oliepastel creëert hij een raadselachtige werkelijkheid. In zijn werk speelt hij graag met conventies en draait hij man-vrouwrollen om.

De tekening heet Wachten. Waarom?
Jans Muskee: ‘Alles in een tekening heeft betekenis, maar wat die is, weet ik niet. Zodra je mensen bij elkaar zet, wordt het een verhaal, maar dat is niet eenduidig. Een scène interesseert me niet als ik de betekenis al weet. Ik weet niet waarom mijn fantasie of verbeelding dit voortbrengt. Ik ben aan het schuiven en aan het veranderen net zolang tot ik het niet meer weet. Alle elementen  hebben tijdens het maken ergens anders gelegen. Waar moet iemand staan? Moet die man zijn kleren boven in de kast leggen of juist lager?’ Naakt komt veel voor in je werk?
‘Ja. Om dingen op scherp te zetten, denk ik. Als er tien mensen bij elkaar staan en je vraagt één iemand bijvoorbeeld zijn broek uit te doen, ga je anders naar die groep kijken en jezelf vragen stellen. Je wordt wakker geschud. In deze tekening is aan- en uitkleden ook een thema.’

Auteur: HEIN DIK
Lees het hele artikel in Atelier # 209 | november/december 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.