Houtskool is een geweldig materiaal om mooie portretten mee te tekenen. Vaak wordt houtskool gezien als studiemateriaal, maar als je met lagen werkt, krijgt het werk meer diepgang en kun je ook de structuur van haar en huid prachtig uitwerken. Maak een serie foto’s van je model, aangezien deze pose lastig is om lang vol te houden. Mijn model Anna-Seaske is lekker losgegaan tijdens de fotosessie. Nu volgt mijn uitdaging om haar huid en haar te vertalen in een pakkend portret

1. Voorbereiding
We gaan werken op grijs getint papier. Persoonlijk vind ik dit erg fraai om een houtskooltekening op te maken, doordat het een meer naturel uitstraling geeft. Verder hebben we nodig: houtskool in diverse diktes, kneedgum, wiek en/of katoenen doek en fixatief. Selecteer een foto en print deze op A4-formaat in zwart-wittinten. Je kunt eventueel het licht-donkercontrast verhogen en het portret bijsnijden voor de juiste compositie.

2. Eerste opzet
Zet het papier en de foto goed vast met metalen klemmen op een mdf-paneel. De afmeting mag groter zijn dan je papier. Een mdf-paneel kun je bij de bouwmarkt eenvoudig op maat laten zagen. We gaan beginnen met het dikste houtskool en maken een losse schets. Kijk daarbij vooral goed naar de schaduwpartijen: zet deze stevig aan. Zie dit als een soort onderzoekende fase: hoe zijn de verhoudingen mond – neus – ogen? Het werkt ook heel goed om eerst het haar schuin te arceren.

Auteur: Anke Wijnia
Bekijk hier de video
Lees het hele artikel in Atelier # 206 | mei/juni 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.