Winnaars de grote Atelier wedstrijd

Digitale inspiratie. Het thema van de Atelier 221 -wedstrijd was deze keer ‘de digitale mens’. Computers in al hun verschijningen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks bestaan. Voor sommigen een vloek, voor velen een zegen, maar voor iedereen onontkoombaar. De jury mocht kiezen uit een groot aantal leuke en interessante interpretaties van het thema.

EERSTE PRIJS
Jos Antens, Sint Jan vanuit Emile van Loon park, olieverf, 40 x 50 cm

Plein air schilderen doe je niet in een atelier, maar ter plaatse. Je staat als het ware midden in het onderwerp en trotseert de elementen terwijl je schildert. In dit geval is een aangenaam zonnetje de lichtbron, dus waarschijnlijk was het op deze locatie goed toeven voor Jos. Het is een prachtig stadsgezicht met op de achtergrond de Sint Jan. Het schilderij is vlot en doeltreffend geschilderd. Op de voorgrond zien we twee figuren in een maar al te bekende houding. Voorover gebogen, kijkend naar een klein scherm. De twee bleven lang zitten en hun houding veranderde nauwelijks. Dit gaf Jos de gelegenheid om deze figuren in zijn werk op te nemen en dat maakt het schilderij een stuk levendiger. Een welverdiende eerste prijs.

TWEEDE PRIJS
Peter Balvers, Sporter, acryl op doek, 80 x 60 cm

De tweede prijs gaat naar Peter Balvers. Zijn krachtige schilderij laat een sporter zien die geheel is opgebouwd uit vectoren en polygonen. De figuur lijkt bezig met een poging zich te ontdoen van een web aan lijnen die hem buiten het beeld vasthouden. Bijna alle lijnen lijken met elkaar verbonden, behalve een subtiel driehoekje dat zich heeft losgemaakt van de figuur. Het werk is een en al dynamiek. Deze compositie geeft een beetje weer hoe een computer ‘denkt’. De achtergrond met mooie rode overgangen helpt de spanning te verhogen. Knap gedaan!

DERDE PRIJS
Denise Visser, Testing her new phone, olieverf op MDF, 50 x 40 cm

Veel inzendingen hadden op-de-bankhangende mensen met een mobieltje als thema en wij vonden de uitvoering van Denise het mooist. Het beeld is een bekend verschijnsel in veel gezinnen. Daar waar vroeger iedereen om tafel zat en daarna met z’n allen voor het televisietoestel, zitten tegenwoordig veel huisgenoten in een eigen bubbel. Gekluisterd aan een privé-schermpje met toegang tot de hele wereld. Het schilderij heeft een losse toets. Het koude licht van het scherm geeft een mooi contrast met de warme tinten van de kamer. Wellicht is het werk bedoeld als metafoor.

Lees het hele artikel in Atelier #221 | november/december 2022

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.