Gouache is een watervermengbare verf die veel gebruikt wordt door designers en illustratoren. Door aquarelverf te mengen met dekkend wit ontstaat een verf met een heel eigen en uniek  karakter; een verf die dicht tegen acrylverf aanligt, maar met een veel natuurlijker uitstraling. De matheid doet denken aan pastel terwijl de textuur en de penseelsporen een schilderachtige  opbreng verraden.

1. GOUACHE – PLAKKAATVERF
De begrippen gouache en plakkaatverf worden tegenwoordig wat door elkaar gebruikt. Met plakkaatverf wordt meestal de goedkopere variant bedoeld die veel op scholen wordt gebruikt. Deze verf bezit ongevaarlijke pigmenten die echter niet altijd volledig lichtecht zullen zijn. Verder zal er bezuinigd zijn op bind- en vulmiddelen. Bij de duurdere (designers)gouache worden hier  de beste kwaliteiten voor gebruikt en zijn ook de kleurcodes aangegeven zodat je weet welke pigmenten deze verf bevat. Deze test laat zien dat de kleurkracht van de professionele verf veel groter is.

2. DRAGER EN GEREEDSCHAPPEN
De materialen die je nodig hebt voor deze techniek zijn vergelijkbaar met die van de aquarel. Als drager voldoet aquarelpapier of karton prima. Doordat het water het papier zal laten bollen is het verstandig om een iets zwaarder papier te kopen (minimaal 300 gram), of om je papier op te spannen. Om de verf op te brengen kunnen het beste zachte ronde of platte penselen worden gebruikt. Hier afgebeeld zijn redelijk tot goede aquarelpenselen. Het is echter helemaal geen gek idee om juist goedkope platte penselen te gebruiken; deze zullen minder water vasthouden wat bij het werken met een droger medium ook een voordeel kan zijn.

Auteur: ERIC SCHUTTE
Lees het hele artikel in Atelier # 210 | januari/februari 2021

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.