Wanneer je nog niet zo bedreven bent in tekenen, maar er wel veel plezier in hebt, kan het
wel eens frustrerend zijn om een onderwerp goed gelijkend te krijgen. Kopiëren is van alle
tijden: zelfs de oude meesters kopieerden erop los door gaatjes in een stuk papier te
maken. Tegenwoordig kan dat veel gemakkelijker! En daar mag je best gebruik van maken.

1. Kopiëren met carbonpapier
Maak het jezelf niet moeilijk. Print een afbeelding waar je jouw inspiratie in kunt vinden. Leg deze op een stuk papier. Ik gebruik hiervoor een stuk Pastelmat van Clairefontaine wit, een stuk graphite carbonpapier.
Werk voorzichtig met dit papier: het geeft gemakkelijk af. Leg hier de inspiratiefoto op en trek de belangrijkste lijnen over met een gewoon potlood.
Mocht je blauw carbonpapier overwegen te gebruiken; mijns inziens is dat niet zo verstandig, omdat die lijnen vettig zijn en het pastelkrijt erover uitglijdt.

2. Tevoorschijn toveren
Hoewel het papier erg snel afgeeft, zijn de lijnen op het Pastelmat niet heel sterk zichtbaar.
Trek ze om die reden nogmaals over met een iets donkerder pastelpotlood. Niet een zwart pastelpotlood: dat is te donker en zou de tekening te veel overheersen.

Auteur: Loes Botman

Bekijk hier de video
Lees het hele artikel in Atelier # 206 | mei/juni 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.