Vakantievieren in eigen land is voor mij geen straf. Ik houd van de weidsheid van ons land en van het zachte Hollandse kleurenpalet. Zo belandde ik deze zomer in de levendige havenstad Den  Helder. Op een avond wandelde ik daar langs het strand en werd getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Dit mooie kleurenspektakel moest ik vastleggen!

1. Ondergrond en schets
Een zonsondergang schilderen is niet gemakkelijk, maar heerlijk om te doen. Je begint met een onderschildering van verdunde acrylverf.
Hiervoor meng je wat oker en cadmiumoranje. Het is fijn om alvast een dun laagje kleur en toon te hebben, zodat je niet op het witte doek hoeft te werken. De lucht en de zee krijgen nu hun eerste grove invulling waarbij je los de tonen en kleuren aangeeft. De wolken schilder je pas bij de volgende stap.

2. Eerste laag
Acryl droogt snel, je kunt de kleuren minder gemakkelijk in elkaar kwasten dan bij olieverf. Dit probleem omzeil je door vooraf een kleurenverloop op je palet te mengen. Je kunt de kleuren nu natin-nat in elkaar kwasten. Tijdens het mengen van twee kleuren veeg je je penseel regelmatig af om te voorkomen dat alles alsnog één kleur wordt. De zee schilder je met grove horizontale streken. Direct onder de zon en op het natte strand komt een reflectie van de lucht.

Auteur: CATHERINE GATHIER
Lees het hele artikel in Atelier # 209 | november/december 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.