Vanaf het balkon van mijn hotelkamer heb ik een prachtig uitzicht over de rivier. Onder de snelle grijze wolken varen twee kleine zeilbootjes strak langs de oever, hun witte zeilen steken scherp af tegen het donkere groen aan de overkant van het water. Snel maak ik wat foto’s. Wat zou het leuk zijn om dat gevoel van wind te schilderen. De futuristen deden dat door vormen te herhalen en krachtige actielijnen te plaatsen. Vormen, kleuren en licht werden gebroken en er werd flink geabstraheerd. De foto nodigt uit tot een experiment. Doe je mee?

1. Compositie
Zoek de beste uitsnijding van de foto. Gebruik desgewenst strookjes papier om over de afbeelding te schuiven of vergroot de digitale foto in je telefoon tot het gewenste beeld. Schets met houtskool de vormen op de ondergrond.

2. Ruimte en kleur
Tijd voor de eerste laag kleur. We gaan werken met een roller. Hiermee is het mogelijk vrij snel en luchtig verf op te brengen en dunne laagjes over elkaar heen te werken, zonder te gaan priegelen. Kies voor een groot palet – een stevig stuk plastic zou ook prima kunnen voldoen. Je hebt flink ruimte nodig om prettig te kunnen werken met de roller. Werk luchtig, rol met de richting van de zeiltjes mee om dynamiek te krijgen en laat deze fase tussendoor drogen. De verflaag blijft nog transparant en open plekjes mogen. Hier zijn kleuren gekozen die aansluiten bij de foto, maar je kunt ook voor heel andere kleuren kiezen. Een paarse lucht en oranje bomen kunnen immers net zo goed. Experimenteer maar.

Auteur: MARJON DEN ENGELSMAN
Lees het hele artikel in Atelier # 209 | november/december 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.