Schoonheid, rust en ruimte zijn vaak dichterbij dan we denken. We hoeven simpelweg maar ánders te kijken naar de wereld om ons heen. ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’, zou Johan Cruijff gezegd hebben, maar wanneer hebben we het door? Vaak pas, wanneer we zelf tot rust zijn gekomen om, zonder verdere afleiding, de omgeving in ons op te nemen. Soms hebben we iemand nodig die ons in foto’s of schilderijen laat zien hoe bijzonder mooi en ontroerend de wereld kan zijn in al haar eenvoud. Zo’n honderd jaar geleden kreeg Willem Bastiaan Tholen het al op jonge leeftijd door.

Geboren in 1860 in Amsterdam groeide hij vanaf zijn vijfde jaar op in Kampen in een gezin met vijf kinderen. Zijn vader, die kunsthandelaar en schilder was, nam hem regelmatig mee op stap in de natuur. Hier observeerde hij de wisselingen van de seizoenen en veranderende weersomstandigheden. Hij leerde kijken naar de wolken, de ochtendnevel, licht en schaduw. Van grote invloed was ook zijn favoriete tekenleraar tijdens zijn middelbare schoolperiode op de Stadsteekenschool in Kampen, Johannes Daniël Belmer (1827-1909). Tholen schreef over hem: ‘Wij hebben aan  Belmer de grootste verplichting, zijn naam staat met onze schildersnaam in ’t nauwste verband of liever gezegd onze naam zou er zonder hem niet geweest zijn.’

Auteur: MARIËLLE LASSCHE
Lees het hele artikel in Atelier # 209 | november/december 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.