Abstract schilderen stimuleert het vrij en expressief werken, zelfs als je nog niet zo veel technische ervaring hebt. Ook wanneer je nog nooit hebt getekend, kun je  langs abstracte weg toch alvast je gevoel voor kleur, vorm en expressie ontwikkelen.

1. Doedeltekening
Een goed middel om los te komen is de doedeltekening; je tekent op gevoel gedachteloos een blad vol met organische lijnen. Je leert daardoor een spontane vlakverdeling te maken, die kan dienen als basis voor een abstract werk. Zo ontwikkel je een eigen stijl. Vul een aantal vellen papier met deze getekende doedels of krabbels met krijt, potlood of houtskool, maak ook een paar van deze doedeltekeningen in kleur. Probeer te variëren in richting, formaat en vorm. Wissel grote en  kleine, ronde en hoekige bewegingen af. Kies een gekleurde doedel uit als onderwerp voor een schilderij.

2. Ondergrond
Breng als ondergrond met acrylverf en zand een eerste structuurlaag aan. Het is belangrijk om als het doek nog niet af is een eenheid te hebben wat kleur betreft. Het schelpenzand meng je door je verf om een structuurlaag te krijgen. Laat de ondergrond drogen. Teken met houtskool met snelle bewegingen je onderwerp  direct op je doek.

Auteur: MAJA BOOT
Lees het hele artikel in Atelier #211 | maart/april 2021

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.