Pasteltekenen is eigenlijk werken met een bijna puur pigment. De tekeningen zijn vaak intens en soms wat onnatuurlijk van kleur. Dit kan een keuze zijn, maar heeft ook te maken met de materiaalmogelijkheden; ondanks dat je kunt mengen, heb je toch voor iedere tussenkleur of iedere toon bijna een ander krijtje nodig.

1.KRIJTJES EN POTLODEN
De betere pastelkrijtjes bestaan uit lange staafjes die samengeperst worden met een bindmiddel: gom. Het komt soms voor dat een  toevoeging van (bijvoorbeeld) kalk of gips heeft geleid tot het begrip ‘pastelkleur’: minder verzadigde kleuren met een zacht witte ondertoon.
Echter, de goede pastels bestaan uit puur pigment en zijn bijzonder verzadigd van kleur. Naast de zachte staafjes zijn er ook hardere pastelpotloden verkrijgbaar.

2. MENGEN EN PLAATSEN
Alhoewel er met pastel goed gemengd kan worden, bestaat het tekenen in principe uit het plaatsen van kleuren in de (redelijk) juiste  verzadiging en toon over of naast elkaar. Dit kan eigenlijk alleen als je over een groot assortiment krijtjes beschikt. Bovendien maakt het de  techniek gelijk kostbaar. Vooral als je snel en direct werkt, wil je niet lang en veel moeten mengen.

Auteur: Eric Schutte
Lees het hele artikel in Atelier # 206 | mei/juni 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.