Om een vurig schilderij te creëren heb je bovenal een goede referentiefoto nodig die een warme emotie oproept. Denkend aan ‘vurig verlangen’, welk gevoel krijg je  dan? Het geheim van een goed schilderij is om dat gevoel mee te nemen in het schilderproces. Daarnaast bepalen compositie, kleurkeuze, schilderwijze en  toonwaarden de uiteindelijke uitstraling.

1. Een interessante compositie
Bepaal de compositie door jezelf een aantal vragen te stellen. Wil je het doek liggend of staand? Waar creëer je beeld en waar laat je tussenruimte? Gebruik hiervoor de regel van derden of de gulden snede (spiraal van Fibonacci). Maak als voorstudie een aantal verschillende composities met een fotobewerkingsprogramma en  daarna een paar houtskoolschetsen om je opzet te kiezen.

2. Bepaal je kleurenpalet
Door je kleurenpalet te beperken word je uitgedaagd in je creativiteit en kleurgevoel. Daarnaast zorgt het voor kleurharmonie. Kies voor een koele kleur en een  complementaire warme kleur zodat je een scala aan mogelijkheden hebt om te mengen. Naast de twee hoofdkleuren gebruik je titanium wit en een zwart om de  kleuren lichter en donkerder te maken.

Auteur: MIRJAM TORENBEEK
Lees het hele artikel in Atelier #211 | maart/april 2021

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* Vereist



Uitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.