Tekenen is best lastig: je moet veel dingen in één keer goed doen. Denk maar aan de compositie, de verhoudingen en de materiaalhantering. In dit praktische artikel help ik je vooral los te laten. Niet een kloppend eindwerk is het streven, ook geen mooie tekening, maar het tekenplezier staat centraal.

1. Contrast
Om je tekening iets verrassends mee te geven is ‘contrast’ het uitgangspunt. Zoek op het internet naar uiteenlopende afbeeldingen en print deze uit. Richt je bewust op afbeeldingen die wat verder van elkaar af staan. Niets is te gek. Een koe en een straaljager. Het monument op de Dam en een konijn. Een punker en een boerderij. Een aantal onderwerpen schets je losjes na om er in te komen. Probeer telkens de karakteristieke vorm van je onderwerp te ontdekken en vast te leggen.

2. Karakter
Richt je op de grote lijnen en probeer het karakter van de voorstelling te vangen. De voorgaande afbeelding ging over licht en schaduw. Neem bijvoorbeeld de afbeelding van deze erg vierkante auto.Zoek voor jezelf meerdere afbeeldingen op en teken deze eenvoudig na, waarbij
je je richt op de uitstraling. Denk niet te veel na en let vooral niet op mooi of lelijk. Probeer de essentie te vangen; is het een cirkel of een driehoek? Is het luchtig, zwaar of grappig? En waardoor ontstaat dat gevoel bij deze vorm?

Auteur: Eric Schutte

Lees het hele artikel in Atelier # 205 | maart/april 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.