Verlangen naar goed gezelschap onder het genot van een glas wijn is iets wat we al een tijdje moeten missen. Dat verlangen kan zo vurig zijn, vooral als het om een  liefde gaat die – om wat voor reden dan ook – niet bevestigd wordt. Spontaan afspreken met je vriend(in) of familie, het zit er even niet in. We verlangen er diep  vanbinnen allemaal weer naar. Dat is voor mij ook een reden om dat gevoel op het doek te vertalen en hopelijk kunnen we er binnenkort op terugkijken en ons verlangen bevredigd zien.

1. Voorbereiding
Ga samen met je model op zoek naar een geschikte locatie waar de sfeer voor je schilderij goed tot zijn recht komt. Hier is gekozen voor een omgeving in het groen, met een mooi vergezicht. Maak verschillende snelle schetsen in houtskool en foto’s van je compositie, werk het schilderij uit in je eigen atelier. Print de foto zowel in  kleur als in grijstinten. Maak de juiste keuze voor het formaat doek.

2. Ondergrond
We gaan gelijk aan de slag met olieverf, we maken een onderschildering in een warme kleur (sienna gebrand of indian red). Zet deze eerste laag transparant op door de olieverf te verdunnen met medium. De warme kleur geeft straks een mooi contrast met het groen van de natuurlijke omgeving. Doordat het doek niet meer zo maagdelijk wit is, hebben we ook meer lef om los te schilderen.

Auteur: ANKE WIJNIA
Lees het hele artikel in Atelier #211 | maart/april 2021

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.