Contrast is een heel belangrijk uitgangspunt bij het schilderen. Licht ontstaat pas naast donker, warme kleuren zie je pas goed naast koude kleuren en ook vormen kunnen met elkaar contrasteren. In dit kleine stilleven van twee schelpen wordt een stekelig en mat oppervlak naast een gladde en glanzende vorm gezet. Tegen de warme ondergrond steken de schaduwen juist koel af. Gebruik een goede lamp van opzij om de vormen, kleuren en schaduwen duidelijk zichtbaar te maken.

1. Ondertekening
Om de twee contrasterende vormen goed tot hun recht te laten komen, maak je eerst een duidelijke ondertekening in potlood. Door dit te doen bestudeer
je de vormen goed en begrijp je de vormen beter. Na afloop gum je een deel weg,zodat het grafiet niet met de verf gaat mengen.

2. Slagschaduw
Op de bijna uitgegumde tekening (natuurlijk wel nét genoeg potlood laten staan) breng je eerst de slagschaduwen van de schelpen aan. Ook deze
schaduwen hebben een heel tegengestelde vorm: vloeiend en glad tegenover grillig. Voor een mooi kleurcontrast met de rest breng je de schaduwen
met paars-blauwe verf aan.

Auteur: Menno Balm

Lees het hele artikel in Atelier # 205 | maart/april 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.