Schilder je een portret, dan heb je een aantal ‘problemen’ op te lossen: wat wil ik laten zien van mijn onderwerp? Welke compositie kies ik? Hoe creëer ik een overtuigende constructie? Maar ook: hoe maak ik een goede huidskleur? In dit praktische artikel deel ik paletsuggesties die je kunt gebruiken om uiteindelijk je eigen palet samen te stellen.

1. Het palet
Onder ‘het palet’ wordt een kleurenselectie bedoeld. Iedere kunstenaar heeft zijn eigen favoriete kleuren, al zijn er ook wel kleuren die bij vrijwel alle kunstenaars op het palet voorkomen. Een analyse van de kleuren in dit portret laat zien dat het overwegend wat gematigde, gele rood-bruinen zijn. Het kan zijn dat er uitschieters richting paars, blauw of groen zijn, maar dan nog zijn dit geen verzadigde (felle) kleuren.

2. Aardepalet
Omdat lichaamskleuren over het algemeen wat gematigd zijn, ligt het voor de hand om te kiezen voor een ‘aardepalet’. In dit geval bestaat het palet uit gele oker, Engels rood, ultramarijn blauw en titaanwit. In principe zijn met deze pigmenten alle kleuren uit de afbeelding te mengen. Een aardepalet verleent je schilderij rust; het zijn dan ook geen uitgesproken felle kleuren. Toch heb je met enkel deze kleuren al een heel groot bereik.

Auteur: Eric Schutte
Lees het hele artikel in Atelier # 206 | mei/juni 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.