Op het internet vind ik een foto van vurig verlangende lippen. Deze mond zegt iets zonder dat ze spreekt. Alle spullen liggen klaar. Dit wordt een hele klus. Tekenen met kleurpotlood gaat niet snel. Een tekening van pakweg A4-formaat kan zo veertig uur in beslag nemen. Dit is overigens geen straf, want tekenen met  kleurpotlood is leuk!

1. Schets
Zoals gebruikelijk begint het project met een vrij losse schets. Vervolgens maak ik de delen zwart waarvan ik zeker weet dat ze ook zwart zijn. Daardoor hoef ik me in dit stadium niet druk te maken over kleur. Begin met de bovenste helft en laat de mond even voor wat het is. Zwart is een besmettelijke kleur dus voorkom dat het  je in de weg gaat zitten.

2. Kleuren kiezen
Ik maak gebruik van een “gaatjesding” – bij gebrek aan een beter woord. Dit is een strook wit tekenpapier waar met een perforator gaatjes in gestanst zijn. Gebruik deze om kleur en waarden te controleren. Met dit hulpmiddel is het eenvoudig om de eerste kleuren te kiezen door middel van een sneltestje.

3. Opbouw
Kleuren komen nooit kant-en-klaar uit de doos dus deze moet je maken. Links bovenin is de kleur precies goed en die moet verzadigd worden. Dit doe je door met  een lichte kleur stevig te drukken. De tekening verzadigt doordat de structuur van het papier verdwijnt. Let op dat de kleur aan weerskanten van een haarlok doorloopt.

Auteur: PATRICIA SIERHUIS VAN ROIJ
Lees het hele artikel in Atelier # 211 | maart/april 2021

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.