2020 was een vreemd jaar. We werkten zoveel mogelijk thuis, konden geen verre reizen maken en zagen onze dierbaren te weinig. Maar het was ook een jaar van vele wandelingen – mét  schetsboek – en dan loop je soms tegen ‘een juweeltje’ aan. Het beeld van deze twee oude mensen, wandelend in het park raakte me diep. Dit móest ik vastleggen!

1. Ondergrond en schets
Zo’n situatie als deze zou je normaliter van een foto schilderen, de mensen blijven immers niet voor je poseren. Toch heb ik ter plaatse een aantal schetsen gemaakt van de situatie. Vlot op een envelop die nog in mijn tas zat, gewoon om ‘feeling‘ met het onderwerp te krijgen. Een van deze schetsen gaan we gebruiken. We geven het doek een eerste laagje van met water verdunde  warm gele acrylverf. Je bent nu het wit van je doek kwijt en dat schildert fijner.

2. De schets op doek
Verdeel de schets in acht delen en zet hem deel voor deel met houtskool over op doek. Met verdunde acrylverf (ultramarijn, gebrande omber en water) teken je de schets nog eens na, ook de  eerste contrasten kun je hiermee aangeven. De rest van de houtskool neem je op met een kneedgummetje, zodat deze niet in de olieverf gaat vlekken.

Auteur: CATHERINE GATHIER
Lees het hele artikel in Atelier # 210 | januari/februari 2021

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.