Het schilderen van een portret is iets persoonlijks. Als je je model in haar of zijn emotie weet te raken, geeft dat een fijn gevoel. Het begint met een mooie pose: laat je model in diverse richtingen kijken om te beoordelen welke houding het mooist is om te portretteren. Let ook op het contrast in kleuren met de kleding of de achtergrond. In mijn geval heeft het model rood haar en draagt ze een groene blouse; een combinatie van kleuren die versterkend werken in het portret. Blijf tijdens het hele proces observeren. Als dat lukt, ben je al een heel eind op weg.

1. Ondergrond
Behandel je doek met gesso, vermengd met een achtergrondkleur naar keuze. Dit kan een grijsblauwe kleur zijn. Zo heb ik gekozen voor sienna gebrand, ultramarijn, Pruisisch

2. Schets
Maak een snelle schets in houtskool om de compositie en verhoudingen van het model te bepalen. Doe dit niet te precies: het is en blijft een schets. Blaas overtollig houtskool van je doek en neem met een smalle kwast de schets over in de kleur sienna gebrand. Neem ook gelijk in een groot gebaar het haar en de schaduwpartijen mee.

Auteur: Anke Wijnia

Lees het hele artikel in Atelier # 205 | maart/april 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.