Als ik met de auto op vakantie ga, dan neem ik altijd mijn ‘en plein air’ schilderspullen mee. Reis ik met het vliegtuig, dan neem ik een  schetsboekje mee en een klein aquareldoosje om de kleuren aan te geven. Maar nu is het anders en ga ik tijdens deze coronacrisis op vakantie in mijn eigen schilderij. Ik doe net alsof ik in Zuid-Frankrijk ben, mijn huis is het vakantiehuis. Nu nog op zoek naar een leuke plek in  de buurt. Mijn oog valt op restaurant Country Deli in Blaricum. Het gele zeil dat er als zonnewering dient intrigeert mij. Mijn plan is om een niet al te gedetailleerd ‘gevoelsschilderij’ te gaan maken.

1. Ondergrond en foto
Voordat je gaat schetsen geef je je doek een ondergrondkleur. In dit geval is die kleur lichtblauw. De kleur zorgt ervoor dat het  schilderij oogt als één geheel, ook als het nog niet af is. Maak een foto van wat je wil gaan schilderen. Dit doe je om je onderwerp af  te bakenen en is belangrijk, omdat je anders de neiging hebt om zowel de voortuin als de achtertuin en het leuke huisje op de  hoek te gaan schilderen. Hiervoor heb je niet genoeg ruimte op je doek. Je kunt een detail fotograferen, een deel van het geheel of  het hele plaatje. Kijk welk deel jij het meest interessant vindt. Ik kies ervoor om de bovenkant niet te schilderen; de schets begint  vanaf het gele zeil. Pas als je een keuze hebt gemaakt, schets je met houtskool je onderwerp met een paar lijnen op je schilderdoek.

2. Zeil en ramen
Staar eerst een tijd naar je onderwerp om alles in je op te nemen. Dit is belangrijk bij een gevoelsschilderij. Schilder het gele zeil en de ramen eronder. Dit hoeft nog niet in de juiste kleur te zijn. Wees vrij! Zo vond ik het leuk om twee mensjes voor de ramen te zetten.

Auteur: Maja Boot
Lees het hele artikel in Atelier # 207 | juli/augustus 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.