Maria Roosen is vooral bekend van haar ruimtelijke werken, zoals zonnebloemen van wol en borsten en melkkannen van glas. Maar het creatieve proces van de Arnhemse kunstenares begint met waterverf, waarmee ze haar nieuwe ideeën uitprobeert. Roosen vertelt over de directheid van aquarel, de afwezigheid van contouren en haar fascinatie voor groeikracht.

Welke rol nemen jouw aquarellen in binnen je oeuvre?
‘Aquarel is eigenlijk mijn bron. In de eerste plaats zijn mijn aquarellen een notitie van waar ik sta en waar ik naartoe wil, qua kleur en qua gevoel. Ze vormen een verbeelding van de wereld om mij heen. Meestal maak ik meerdere aquarellen van één onderwerp. Ik begin op een klein formaat, 24 bij 32 centimeter, zodat ik snel iets kan neerzetten. In de eerste tekeningen zit ik nog vol met ideeën en verzinsels, maar in de vierde of vijfde komt ineens de essentie bovendrijven. Als het een  goede tekening is, wil ik die ook op een groot formaat maken, met dezelfde ingrediënten. Natuurlijk wordt het nooit precies hetzelfde, maar ik kan wel proberen  eenzelfde soort handelingen los te laten op een groter vel. Soms staan mijn aquarellen op zichzelf, maar ik word ook vaak nieuwsgierig hoe een werk zou zijn als ik  het ruimtelijk zou uitvoeren.’

Auteur: MYRTHE MEESTER
Lees het hele artikel in Atelier # 211 | maart/april 2021

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.