Het is een soort omgekeerd dwarrelen: vederlichte vuurvliegjes vliegen gewichtloos en zonder veel snelheid de hoogte in. Als in een instinctieve choreografie gaan ze gelijk op, geordend tot een bijna perfect afgemeten grid, waar er af en toe een uitbreekt, feller oplichtend in zijn versnelling.

Op een volle wand met schilderijen van diverse jonge makers sprong op ‘Prospects & Concepts’ (Art Rotterdam, 2019) zo’n doek van Klaas Jonkman (1990) in het oog. Opvallend in zijn ingetogenheid, want wát een diepte wordt daar met ogenschijnlijk weinig middelen opgeroepen! Door het licht tegen de diepblauwe achtergrond afwisselend aan te zetten of juist af te zwakken ontstaat gelaagdheid. Een variatie
tussen scherpte en onscherpte suggereert beweging. En zonder dat de contouren zich duidelijk aftekenen, is daar ineens een overtuigende impressie van een natuurspektakel.

Auteur: MEREL VAN DEN NIEUWENHOF
Lees het hele artikel in Atelier # 208 | september/oktober 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.