Onlosmakelijk aan elkaar verbonden als het licht en de duisternis zijn de zon en de schaduw op aarde. Mij intrigeert de schaduw van planten enorm. Vooral de schaduwen op muren van gebladerte vind ik schitterend. De bladeren zijn driedimensionaal, maar de schaduw is tweedimensionaal. De bladeren van een plant blijven een behoorlijk lange tijd zo staan, terwijl de schaduw razendsnel verandert, wegschuift.

Een kamerplant in het zonnetje gezet
Een gewoon tekenpapier van 60 x 50 cm snijd ik tot een vierkant van 50 x 50 cm. Weliswaar heeft de foto een ander formaat, toch heb ik de vrijheid om zelf een formaat te kiezen. Een foto is altijd een aanleiding of een steun voor de herinnering die je hebt aan een bepaalde situatie. Deze plant staat in een prachtig huis in Lemmer waar ik die ochtend was om een kopje thee te drinken. Met houtskool maak ik een heel losse schets. Om te bepalen waar de plantenpot komt, waar de bladeren en waar de schaduw.

TEKST EN BEELD: LOES BOTMAN
Lees het hele artikel in Atelier #213 | juli/augustus 2021

 

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.