Een element vol tegenstrijdigheden. Vuur is van levensbelang, maar ook levensbedreigend; intrigerend, maar verwoestend. Met de aangrijpende beelden van de uit het dak van de Notre-Dame slaande vlammen in het achterhoofd, zou je zeggen dat de kunst er vooral bij vandaan moet blijven. Tenzij vuur een voorwaarde voor de totstandkoming is. Houtskool is immers een van de oudste tekenmaterialen en ligt aan de basis van het potlood.

De transformatie van hout naar houtskool, dat in samengeperste vorm het grafiet van een potlood vormt, om vervolgens te worden doorontwikkeld tot grafeen. Dergelijke ontwikkelingen, die nauw samenhangen met onze kennis, onderzoekt Alexandra Hunts (Lviv, Oekraïne 1990). ‘Het maken van vuur is een van de eerste en  belangrijkste uitvindingen van de mens. Het staat aan de basis van onze beschaving. De veranderingen die optreden door het vergaren van kennis vormen een  belangrijk onderwerp in mijn werk. Nadat we vuur leerden maken, ontdekten we ten tijde van de industriële revolutie het potlood en inmiddels wordt in het huidige digitale tijdperk uit hetzelfde materiaal grafeen ontwikkeld. Dat is licht, dun en geleidend en kan daardoor gebruikt worden voor allerlei toepassingen: het materiaal van de toekomst.’

Auteur: MEREL VAN DEN NIEUWENHOF
Lees het hele artikel in Atelier #211 | maart/april 2021

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.