Sommige steden weten zich tot tomeloze hoogte op te werken. De skyline op afstand is al heel imponerend, maar als je tussen zulke gebouwen door loopt en omhoog kijkt, is het effect echt duizelingwekkend. En dat effect gaan we in dit instructieve artikel uitproberen. Op een heel eenvoudige manier: met slechts één punt waar alles om draait. We noemen dit kikkerperspectief – je kijkt van laag naar hoog.

1. Horizon en verte
Bij een normaal standpunt zien we in de verte een horizon. Wanneer je één stip op die lijn zet, zou je er een weg naartoe kunnen tekenen die onderaan breed begint en naar de horizon toe steeds smaller wordt. Hij eindigt in het (verdwijn-) punt. Een rij even grote bomen langs die weg zou je ook naar dat punt kunnen volgen. Details – zoals gras op de voorgrond – zie je wel dichtbij, maar verdwijnen in de verte. Net zoals de onderkant van het papier dichtbij is, is ook de bovenkant dichtbij. Zo zie je dus ook wolken naar de verte toe kleiner worden.

2. Van recht vooruit naar omhoog
Volgens hetzelfde principe van het vluchtpunt in afb. 1 zou je een gebouw kunnen tekenen. Het verdwijnpunt gaat in dit geval ook de verte in, maar nu omhoog. Net als bij de weg is de onderkant van het papier dichtbij. Het punt is ver weg. Je kiest de breedte voor het gebouw op de onderlijn en trekt hulplijnen naar het verdwijnpunt. Kies hoe hoog je het gebouw wilt maken en trek daar een horizontale lijn. Verdiepingen zijn dichtbij groter en zullen naar boven toe steeds wat kleiner lijken.

Auteur: MARJON DEN ENGELSMAN
Lees het hele artikel in Atelier # 208 | september/oktober 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.