In het vorige nummer hebben we het gehad over hoe je een potlood vasthoudt tijdens het schetsen. Deze keer gaan we dieper in op het schetsen zelf. Het is de basis van vormgeven. Helaas zijn er tegenwoordig veel populaire manieren waarmee je deze stap gemakkelijk kunt overslaan. Door het gebruik van overtrekken, rasters of beamers is het schetsen een vergeten techniek geworden. Hier gaan we iets aan doen.

1. Maak lijnen
Wees niet bang om lijnen te maken. Zodra je denkt dat je niet goed zit, pas dit dan gelijk aan zonder te gummen of te verspringen. Het is de bedoeling dat je je gaandeweg blijft corrigeren. Herken de fout en herstel ter plekke. Gummen of opnieuw beginnen is uit den boze; het gaat er juist om dat je steeds meer lijnen maakt, niet weghaalt. Leer de lijnen die niet goed zijn te negeren. Besef ook dat het er niet om gaat een mooie tekening te maken.

2. Kijk naar verhoudingen
Begin met simpele voorwerpen. Na verloop van tijd zul je merken dat je steeds trefzekerder wordt en je verhoudingen steeds beter zult zien.

Auteur: Dennis Sierhuis van Roij
Lees het hele artikel in Atelier # 207 | juli/augustus 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.