Onderweg – bijvoorbeeld op vakantie, maar ook dicht bij huis – kun je zomaar tegen heel schilderachtige onderwerpen aanlopen waardoor  je geïnspireerd wordt tot het maken van een tekening of schilderij. Vaak is het ter plaatse maken van een schets of tekening dan het  eenvoudigst (en het leukst). Met een simpel schetsboekje en een potlood kun je immers al tot een fraaie weergave van het onderwerp, het licht en de sfeer komen.

1. Perspectief
Bij architectuur zoals hier is het belangrijk om eerst een goede constructie van het perspectief te maken. Ik zoek dan ook altijd  eerst naar de horizon (die altijd op ooghoogte zit) en vervolgens de plaats ervan binnen het kader. In dit geval net boven het  midden. Nadat ik het verdwijnpunt heb bepaald, maak ik van daaruit een eerste opzet van de belangrijkste onderdelen.

2. Sfeer
In de volgende stap ga ik op zoek naar de sfeer door goed te kijken naar de verdeling van licht en schaduw.
Ik begin met de achtergrond en werk naar de voorgrond toe. De contrasten in de achtergrond laat ik daarbij beperkt, wat de  dieptewerking versterkt. De belichte delen spaar ik uit.

Auteur: Menno Balm
Lees het hele artikel in Atelier # 207 | juli/augustus 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.