MARTIN HORNEMAN DE KUNST VAN HET INLIJSTEN
Dat ook lijsten maken een hele kunst is, daarover vertelt Martin Horneman van Atelier Horneman uit Groningen. In 2020 werd hij uitgeroepen tot lijstenmaker van het jaar. Welke afwegingen komen er kijken bij het inlijsten van een werk?

Hoe word je zo’n goede lijstenmaker?
Martin Horneman: ‘Ik heb de kunstacademie gedaan. In die tijd had ik ook een bijbaantje bij een lijstenmakerij, om vervolgens voor mezelf te beginnen. Vroeger leerde je het vak door werkervaring op te doen bij een bestaande lijstenmakerij, vandaag de dag kun je in Utrecht bij Nimeto en bij Ambacht Nederland in Zoetermeer een mbo-opleiding tot lijstenmaker volgen volgens het zogenaamde meester-gezelprincipe. Voor mij is de kunstacademie een hele goede basis geweest. Daarnaast heb ik mij laten certificeren bij het Fine Art Trade Guild in Londen en heb ik door het volgen van cursussende kneepjes van het vak geleerd. Ik weet waar ik mee te maken heb, wat voor soort kunst ik in handen krijg en of een kunstwerk echt geschilderd is of dat het bijvoorbeeld een reproductie is.’

TEKST: MONIEK SPAANS
Lees het hele artikel in Atelier #216 | januari/februari 2022

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.