We gaan koningin Máxima portretteren, en niet zomaar een portret maar een blow-upportret. Bij een blow-up zie je voornamelijk het gezicht en is een deel van het hoofd en het haar komen te vervallen. Dit kan een heel indringend portret opleveren. Het mooiste effect krijg je als je een foto kiest waarbij het gezicht van voren (en face) gefotografeerd is.

1. Schets
Maak een snelle schets in houtskool om de compositie en verhoudingen van het model te bepalen. Geef eerst met houtskool een kruis aan op het doek en de foto zodat je de plaatsing van de ogen en neus beter kunt bepalen en schets daarna het gezicht. Doe dit vooral niet te precies, het is en blijft een schets. Blaas of veeg het overtollige houtskool weg.

2. Ondergrond
We gaan vervolgens een chaos op het doek creëren door het portret met acrylverf ruw op te zetten met een paletmes en brede spalter. Experimenteer met uitbundige kleuren. Persoonlijk vind ik het mooi om knaloranje en Pruisisch blauw toe te passen, omdat deze kleuren voor mijn gevoel bij koningin Máxima passen. We gaan later het portret verder schilderen in olieverf waardoor het meer gelijkenis krijgt. Wees dus niet bang om buiten de lijntjes te kleuren, het komt uiteindelijk goed, geloof daar in.

Auteur: ANKE WIJNIA
Lees het hele artikel in Atelier # 208 | september/oktober 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.