De met een drone gemaakte videoregistratie van tentoonstelling ‘BLOKBUSTER’ in kunstinitiatief PARK is spectaculair te noemen. In de achtergrondmuziek klinken de stadsgeluiden die met de komst van COVID-19 zijn verstomd. In de Tilburgse ruimte zijn er al wekenlang geen bezoekers te vinden. Zoals Roland Sohier (1950) treffend opmerkt: ‘Dit wordt de best gedocumenteerde, slechtst bezochte tentoonstelling ever… – da’s natuurlijk ook weer bijzonder.’

Twee reuzen van beeldhouwer Tom Claassen (1964) staan tot plafondhoogte van kunstinitiatief PARK, gevestigd in een voormalige Tilburgse kapel. Op alle wanden hangen de tekeningen van Sohier. Stil, in horizontale groepering en in hoogteaccenten in de hoeken rondom. We wanen ons in de Jonge Steentijd, waar in de illusie van Prehistorisch gesteente de basale rudimentaire vormen oprijzen als een architectonische ruimte. Muren zijn betekend met dartelende, kolderieke figuren die in lineaire vrijheid over de papieren ruimte dansen. De schaalvergroting die Claassen in zijn beelden hanteert paste ook Sohier in een nieuwe serie werken op papier toe. Kleine schetsjes op gelinieerd papier werden opgeblazen tot nieuwe verhoudingen die eenzelfde achteloze spontaniteit uitdrukken. Omdat de opbouw van de  beelden alle mogelijke ruimte in beslag nam, zou Sohier deze pas in een later stadium in gaan richten.

Auteur: Anke Roder
Lees het hele artikel in Atelier # 207 | juli/augustus 2020

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.