Licht speelt bij het schilderen op verschillende manieren een heel belangrijke rol. Je hebt goed (dag)licht nodig om de kleuren van de verf goed te zien en als je naar  de waarneming werkt, is licht ook belangrijk om de te schilderen objecten goed uit te lichten. Licht gaat helemaal een hoofdrol spelen als dit het onderwerp van het  schilderij wordt: in dit geval zelfs het licht van het vuur van een brandende kaars.

1. Kaarsrecht
Een kaars is een (kaars)rechte vorm die moeilijk perfect te schilderen is uit de losse pols. Het is dan ook belangrijk om een zorgvuldige ondertekening te maken in potlood, van zowel de kaars als de standaard. Gum de ondertekening met een kneedgum een beetje uit voordat je begint te schilderen, zodat er niet te veel potlood door de verf mengt.

2. Lichteffect
Eigenlijk werk je in dit schilderij vanaf het begin toe naar het maximale lichteffect. Het is daarbij heel belangrijk dat behalve de vlam zelf, alles donker genoeg  geschilderd wordt. Hierdoor zal het contrast met het licht zo sterk mogelijk worden. De blauwe achtergrond zal daarbij de warme kleuren van de vlam extra tot hun recht laten komen.

Auteur: MENNO BALM
Lees het hele artikel in Atelier #211 | maart/april 2021

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.