Als landschapschilder heb je in Nederland te maken met vele tinten groen. Dat is best een uitdaging en als je niet op locatie schildert maar met behulp van foto’s, is  die uitdaging nog groter. De camera ‘ziet’ veel minder nuances dan wij. Het is dus zaak deze nuances zelf te bedenken. Een foto van een zonnig weiland was de  inspiratie voor dit aquarelletje.

1. Schets en compositie
Elk schilderij staat of valt met een goede compositie en contrastverdeling. Zeker bij een aquarel, want dit materiaal is moeilijker te corrigeren dan bijvoorbeeld acryl  of olieverf. Dan is het wel fijn om van tevoren een beeld van je licht-donkerverhoudingen te hebben. Ik begin dus altijd met een grove contrastschets van het  schilderij dat ik wil maken op een schetspapiertje. Met een zacht potlood zet je dunnetjes de uiteindelijke schets op het aquarelpapier.

2. Een beginnetje en kleuren bepalen
Voordat we met het schilderij aan de slag gaan is het handig om wat groenen te mengen op een apart papier. Gebruik daarvoor alle gele tinten in je verfdoos en  meng deze met de blauwen. Ultramarijn blauw met oker geeft een totaal andere kleur dan citroengeel met ceruleum blauw. Als je deze groene mengsels dan weer  met rood vermengt, krijg je bijvoorbeeld meer grijze tonen. Het is handig om van je eigen kleuren een kleurenbibliotheek te maken.

Auteur: CATHERINE GATHIER
Lees het hele artikel in Atelier #211 | maart/april 2021

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.