De winnaars van de ontwerpwedstrijd rond de expositie ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ zijn bekend. Voor deze wedstrijd van het Westfries Museum in Hoorn was de vakjury unaniem over de nummer één: het verstilde landschap van Mark de Weijer. Maar ook het publiek maakte een overtuigende keuze uit de vijf genomineerde behangontwerpen. Zij gingen voor het toiletbehang van Xantha-Iris Vorst. Beide winnende werken krijgen nu tijdelijk een plek op de desbetreffende tentoonstelling in het Westfries Museum.

Deze is nog te bewonderen t/m 23 januari 2022. www.wfm.nl/nominaties-ontwerpwedstrijd

Voor de wedstrijd koos een vakkundige jury vijf genomineerden uit de bijna 50 ingezonden ontwerpen. Deze vijf gingen door naar publieksstemronde en werden uitgenodigd voor een persoonlijke ontmoeting met de vakjury in de tentoonstellingszaal van het Westfries Museum om hun werk toe te lichten. Daar kon de juryleden vragen stellen en de werken van dichtbij bestuderen, iets dat echt gezien werd als een meerwaarde bij de beoordeling. De jury, bestaande uit Henriëtte Tilgenkamp (conservator Westfries Museum), Idelette van Leeuwen (hoofd restauratieatelier papier en foto’s Rijksmuseum), Jaap Snijder en Marcelo Gimenes (kunstenaarsduo Snijder&CO) en Marina de Vries (hoofdredacteur Museumtijdschrift), prezen de professionaliteit en originaliteit van alle vijf de ontwerpen. In het navolgende beraad namen zij criteria als ‘ambachtelijkheid’ en ‘functie van het ontwerp’ als belangrijke richtlijnen mee in hun beoordeling. Het ontwerp dient immers expliciet ingezet te kunnen worden als ambachtelijk gemaakt behang. Na gedegen beraadslaging kwam men unaniem tot een winnaar.

Ambachtelijk en vernieuwend
Dat werd Mark de Weijer, die een verstild landschap maakte op handgeschept papier. Volgens de vakjury past dit perfect in de behangseltraditie en is het tegelijkertijd volledig autonoom en vernieuwend. Marcello Gimenes: “Het werk is op bijzonder ambachtelijke wijze met enorm veel aandacht gemaakt door met papier op zelfgemaakt papier te schilderen. Ook het ontwerp van het vennetje met de gespiegelde bomen is een moderne versie op behangontwerpen van weleer. Mark de Weijer heeft de beleving van het landschap willen oproepen waar hij graag wandelt en het ontwerp draagt echt een sfeer van Zuidoost Nederland in zich. Er zit ook een mooie optische illusie in: pas van een afstand wordt het ontwerp helder en komt het landschap tot leven. Dit is een stap verder gaan op een eeuwenoude behangseltraditie én op een Japanse papiertechniek waardoor er een totaal nieuw soort landschapsschildering ontstaat. Alles klopt hieraan. Het is waanzinnig mooi.”

Toiletbehang vol humor
Het publiek koos als favoriet het toiletbehang van Xantha-Iris Vorst, vol kleurrijke details. “Het kleinste kamertje wordt een plek waar je graag vertoeven zult. Zoek je de humor in de activiteiten van de insecten of ga je voor de serene rust van de bloemen en hun kleurenpalet? Een eigen stijl, maar toch ook nog een knipoog naar de stijl van Snijder&CO.” Een andere opmerking door de publieksjury betrof de sfeer: “Die vind ik prachtig, de diepte mysterieus en ook spannend. Maar bovenal de grapjes die erin verwerkt zijn, waardoor het voor een toilet bedoeld is… Erg leuk en apart ook!” Ook de vakjury prees in het juryrapport de humor in de details, plus het feit dat het werk voldoet aan alle randvoorwaarden voor ambachtelijk, handbeschilderd behang. “Het is uit te vergroten, er is nagedacht over de locatie (verrassend om te kiezen voor toiletbehang!) en het ontwerp leent zich voor een kamertjerond, wat past bij een toilet en linkt aan de historie van handbeschilderd behang. Het ontwerp is verhalend met fantastische elementen die passen bij de locatie zoals een pissebedplantje.”

Vanaf 30 november zijn beide winnende werken te zien in de tentoonstelling Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang, die nog t/m 23 januari 2022 te bekijken is in het Westfries Museum. Beide winnaars mogen ook een dagdeel meelopen met het kunstenaarsduo Snijder&CO. Online zijn de winnaars te bewonderen via:

www.wfm.nl/nominaties-ontwerpwedstrijd

https://www.facebook.com/westfriesmuseum

https://www.instagram.com/westfriesmuseum

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.