Het werk van de schilder Jan van Eyck boeit al eeuwen. En net als zijn broodheren in Holland en Vlaanderen in de 15e eeuw worden ook wij nog steeds gefascineerd door zijn ongelooflijk gedetailleerde en overtuigende weergave van de werkelijkheid. De kunstenaar wist dit te bereiken door optimaal gebruik te maken van een materiaal dat eigenlijk al vele eeuwen voor zijn tijd bekend was: de olieverf. Maar wat maakte zijn schilderijen dan zo bijzonder? 

In de Van Eyck Online Tutorials gaat het over de materialen en de teken- en schildertechniek van Jan van Eyck en zijn tijdgenoten in de beide Nederlanden. Zonder te pretenderen het ‘geheim van Van Eyck’  definitief te hebben ontraadseld, is de opzet van deze 6 online tutorials  om in een laagsgewijze opbouw de stijl en techniek van Van Eyck en de Vlaamse Primitieven zo dicht mogelijk te benaderen. Daarbij in demonstraties gebruik makend van historische materialen en ook op moderne alternatieven in te gaan. Verder is er bijzondere aandacht voor optische effecten bij het modellerend schilderen van volumes en het weergeven van goud, edelstenen en juwelen. Maar ook voor kunsthistorische achtergrond informatie.

Doel is aan de ene kant om beroeps- en/of amateurkunstenaars kennis te laten maken met een relatief beheerst en rationeel schilderproces, en daarmee juist in deze tijd hun ambachtelijke én artistieke vaardigheden te vergroten. Daarnaast om restauratoren,  wetenschappers en geïnteresseerde leken  in een combinatie van theorie en praktijk meer inzicht te verschaffen in hoe de kunst van de Vlaamse Primitieven en andere Oude Meesters tot stand kwam.

Vraag vrijblijvend meer info en een interactief testpakket aan door een email te sturen naar info@janbustin.nl

Jan Bustin is docent Kunstgeschiedenis, Tekenen/Schilderen en kunstschilder. Vanuit die achtergrond doet hij reconstructie-onderzoek naar historische teken- en schildertechnieken. Zijn bijzondere belangstelling en praktijkervaring betreft materialen, technieken en werkwijzen uit de 15e-, 16e- en 17e-eeuwse schilders ateliers in de Nederlanden. In dat verband verzorgde hij ook gast colleges en workshops aan de Universiteiten van Amsterdam, Nijmegen en Oslo. Verder leverde hij voor ING i.s.m. het Rijksmuseum een bijdrage aan de totstandkoming van de Rembrandt Tutorials.

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* Vereist



Uitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.