Wanneer de zon onder is gegaan, vervagen alle kleuren, verliest het licht aan kracht. Het is een uur dat het wijkende daglicht en het elektrisch licht van de lantaarnpalen in de etalages met elkaar een spel spelen. Dat schemeruur wil ik vastleggen. Als geheugensteun is het handig om een foto te nemen als je niet ter plekke de tekening kunt maken. Durf van de foto af te wijken. Dat geeft een enorme vrijheid in de keuze van kleuren bijvoorbeeld. Neem die vrijheid!

 

Grote lijnen
Eerst met pastelpotlood een snelle schets tekenen. Puur om de compositie te bepalen en om te voorkomen dat niet alles uit verhouding raakt gaandeweg het tekenen. Zet de grote lijnen neer en laat je niet afleiden door alle kleine details.

 

Stapelen
Dan begint het invullen van de kleuren. Deze tekening wordt getekend op een papier met een ‘touch’. Dat geeft de mogelijkheid om vele kleuren op elkaar te stapelen, zonder dat het papier vroegtijdig verzadigt en geen pastelkrijt meer op kan nemen. Het papier is grijs, wat helpt om de schemering in het werk te brengen. En de lichtjes komen er mooi op uit.