Schilderij meisjeDe mysterieuze vrouwenportretten van de Franse kunstenares Marie Laurencin.

Marie Laurencin (31 oktober 1883) werd bekend om haar delicate afbeeldingen van jonge vrouwen in idyllische landschappen. Met roze, duifgrijze en mintgroene tinten creëerde ze droomachtige visies van de werkelijkheid. ‘Waarom zou ik dode vissen, uien en bierglazen schilderen? Meisjes zijn zoveel mooier’, zei ze ooit.

Geroezemoes van stemmen, het klikken van hakken op kasseien, vrouwenlichamen en de oordelende blik van mannelijke schilders; meisjes en jonge vrouwen treden elke maandag aan als model op de Place Pigalle in de Parijse wijk Montmartre. De man schildert, de vrouw is het motief – deze rolverdeling zal tot ver in de 20e eeuw in de kunst worden gehandhaafd. Vrouwen krijgen geen toegang tot de academies; ze worden vaak gerangschikt onder kunstnijverheid en gebagatelliseerd in kunstenaarskringen. Maar er zijn wel degelijk vrouwelijke schilders in de bohemien wereld van Parijs rond 1900. Suzanne Valadon, Sonia Delaunay en anderen nemen een penseel in de hand en gaan naar open schilderlessen. Marie Laurencin wordt opgeleid tot porseleinschilder. Ze gaat vervolgens schilderen in olieverf en betreedt daarmee het mannelijke territorium.

Lees het hele artikel in Atelier # 193.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:


Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.