Een dansende menigte, veel licht, veel lawaai, kortom: een plaatje om met kleurpotlood weer te geven. Ik vertel mijn cursisten dat ze niet moeten blijven hangen in bekend terrein, maar juist  dat moeten tekenen wat lastig is. Zo word je beter. Ik vind het moeilijk om vaag en out-of-focus te tekenen, dus het wordt een pittige uitdaging.

1. Opzet
Gebruik de hand als middelpunt en teken vervolgens de rest eromheen. In dit geval gebruik ik geen grafietpotlood voor de opzet en begin ik gelijk met kleurpotlood. Indien je liever eerst een  schets maakt, dan kan dit natuurlijk ook. Alles blijft voorlopig vaag en onbeslist. Het gebruik van mobiel of tablet helpt bij het maken van je tekening omdat je op details kunt inzoomen. Zet de  menigte op in zwart, maar verzadig nergens en houd de laag transparant.

2. Banen kleur
De referentiefoto is niet altijd duidelijk en soms is het lastig te beoordelen waar je nu eigenlijk naar kijkt. In dit geval is het belangrijk om gewoon dat te tekenen wat je ziet zonder te veel te  beredeneren. De eindkleur hoeft nog niet gelijk goed. Beschouw deze fase als de grondverf.

Auteur: PATRICIA SIERHUIS VAN ROIJ
Lees het hele artikel in Atelier # 210 | januari/februari 2021

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.