De Mona Lisa of La Gioconda is een portret van Lisa Gherardini en geschilderd door alleskunner en genie Leonardo da Vinci. Hij heeft het geschilderd tussen 1503 en 1506. Volgens deskundigen is er door de schilder tot zelfs 1517 nog aan gewerkt. Dit is een erg lange periode om een schilderij af te maken zonder dat het  Leonardo is opgevallen dat er een foutje in zijn schilderij is geslopen. Begrijp me goed, de Mona Lisa is een meesterwerk. Al eeuwen staan we verrukt te kijken naar  haar serene blik. Er zijn boeken vol geschreven over haar subtiele glimlach. Maar toch klopt er iets niet.

Al jaren geef ik teken- en schilderles aan enthousiaste amateurs en kunstenaars en het maken van een portret is een veelgevraagde discipline. Een menselijk gelaat blijft ons bekoren, maar een goed gelijkend portret maken is een uitdaging. Als mensen leren we al van jongs af aan om kleine verschillen te zien in vorm en  uitdrukking. Wie kijkt mij daar aan? Is diegene boos of blij? Is dat een lach of een van pijn vertrokken grimas? Ons voortbestaan bestaan hangt er letterlijk van af om effectief te kunnen beoordelen of iemand goed- of kwaadwillend is.

Auteur: DENNIS SIERHUIS VAN ROIJ
Lees het hele artikel in Atelier #211 | maart/april 2021

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.