ssschets menselijke anatomieTips en trucs van onze kunstenaars alles wat groeit en leeft heeft een anatomie, waarvan die van het menselijk lichaam het meest dichtbij en het best herkenbaar is. Niet goed getekend ziet er al gauw kreupel of raar uit. Lees in Atelier de tips en trucs van onze kunstenaars. Zo maakt Lux Buurman een arm met oude maar nog steeds bruikbare tips van Pieter Paul Rubens.

 

Studie met olieverf
Alles wat groeit en leeft heeft een anatomie, waarvan die van het menselijk lichaam het meest dichtbij en het best herkenbaar is. Niet goed getekend ziet al gauw kreupel of raar uit. Anatomie was tot aan de zestiger jaren van de vorige eeuw dan ook een belangrijk vak op de academies. Bladerend door de map krijg ik ontzettende zin weer eens wat te oefenen. Er zijn prachtige armen bij in verschillende posities. Goed voor een kleine studie met olieverf. Ik gebruik rauwe omber en een beetje titaanwit op eenzacht grijze imprimatur. Dekkend in de donkerste schaduw en transparant op de halftoon. Het licht laat ik, net als op de litho uit de map aan de verbeelding over. Als studie is dit voldoende.

 

Rubens
Maar niet voor mij! Het is te leuk om te doen. Ik wil meer. Er is een methode, een inventie van Rubens, die zich bij uitstek leent om zo’n studie verder uit te werken. Rubens was een buitengewoon kundig tekenaar en hij werkte snel. De gebruikelijke techniek uit die tijd ging hem niet snel genoeg. Hoe was die aanpak? Het maken van een vertaling van de driedimensionale ruimte naar het platte vlak vraagt een gedegen inzicht in de manier waarop het licht zich verdeeld over die ruimte. Door een onderschildering in toonwaarden te maken krijg je greep op de lichtval, zonder afgeleid te worden door kleur. Op een gekleurde grond, de imprimatur, meestal een soort grijs, kan je de donkere partijen (de schaduw) aanbrengen. De imprimatur kan je gebruiken voor de halftoon, het licht breng je er vervolgens met wit op aan. Zo krijg je een goed beeld van de ruimte, de lichtval en de compositie. Na een aantal dagen, als de onderschildering droog is, wordt de kleur daaroverheen aangebracht.

Lees het hele artikel in Atelier # 194 | mei/juni

Nu in de boekwinkel of koop in onze webshop