Verf huidskleurHuidtonen bij verschillende merkenEen kleur die geacht wordt een huidtoon goed te benaderen is Napelsgeel donker of Napelsgeel roodachtig. Het echte zeer dekkende Napelsgeel dat uit een verbinding van lood en antimoon bestaat, is inmiddels om milieu en gezondheidsredenen van ons palet verdwenen. Het imitatie Napelsgeel kan een mengsel zijn van titaanwit (PW6) met synthetische gele (PY42) en rode (PR101) ijzeroxiden. Napelsgeel is een voorbeeld waar een stofnaam (loodantimonaat) overgaat in een kleurbenaming (een mengsel dat in kleurtoon lijkt op een vroeger bestaand pigment).

 

 

Talens
Het Napelsgeel roodachtig van Talens Rembrandt olieverf (9) bestaat uit titaanwit (PW6), chroomtitanaat (PBr24) en perinon oranje (PO43). In de Rembrandt acrylverf Napelsgeel roodachtig is het chroomtitanaat vervangen door ijzeroxide (PY42). In de Amsterdam Expert acrylverf is alleen een Napelsgeel rood licht (4) opgenomen samengesteld uit titaanwit (PW6), ijzeroxide (PY42) en quinacridonviolet (PV19). De toevoeging van roodviolet maakt deze kleur koeler dan het Napelsgeel in de
Rembrandt acrylserie. De Rembrandt aquarelverf Napelsgeel donker is samengesteld uit titaanwit, chroomtitanaat en nikkeltitaangeel (PY53). Het Napelsgeel roodachtig bevat naast titaanwit, synthetisch ijzeroxide en perinon oranje. De Cobra verf Napelsgeel donker (5) bevat als pigmenten Zinksulfide (PW7).

 

Lees het hele artikel in Atelier # 194 | mei/juni

Nu in de boekwinkel of koop in onze webshop