Aquarel een verouderd kunstmedium? Echt niet! Na een bezoek aan de tentoonstelling Aquavit die 6 maart van start gaat in onze Cacao Expo, ben je weer helemaal bij met de laatste trends, moderne formaten van aquarellen en de kunstenaars van dit moment! Met werk van 12 kunstenaars en meer dan 100 aquarellen geeft deze expo een fantastisch overzicht van de vitaliteit van de hedendaagse aquarel. De tentoonstelling loopt tot en met 29 mei.

Op zondag 6 maart om 15.00 uur opent in de Cacao Expo ruimte van De Cacaofabriek in Helmond de tentoonstelling Aquavit. De tentoonstelling geeft met het werk van 12 kunstenaars en meer dan 100 aquarellen een overzicht van de vitaliteit van de hedendaagse aquarel. De tentoonstelling loopt tot en met 29 mei. De opening zal worden verricht door Niels van Maanen, conservator prenten en tekeningen 20e en 21e eeuw van het Rijksmuseum. Toegang is alleen mogelijk met een gratis tijdslot-ticket, hierover snel meer informatie!

Aquavit is een lofzang op een medium dat in de negentiende eeuw furore maakte onder grote kunstenaars zoals William Turner, maar nu vooral bekend staat als een medium voor amateurkunstenaars. Samenstellers Ludo van Halem (curator) en Caren van Herwaarden (beeldend kunstenaar) vinden het daarom de hoogste tijd voor een grootse rehabilitatie.

Voor Aquavit selecteerden zij 12 gerenommeerde kunstenaars: Nour-Eddine Jarram (geëngageerde series van vluchtelingen-portretten), Paul Faassen (een installatie met vogelportretten), Maria Roosen (intense kleurexplosies van aquarel met zelfontworpen lijsten van glas en eieren), Aline Thomassen (monumentale portretten van vrouwen), Joris Geurts (zinderende, subtiele landschappen), Nan Groot Antink (studies van zeewieren uit de Venetiaanse lagune op basis van zelfgemaakt pigment), Caren van Herwaarden (drieluik met honderden paarden die elkaar beklimmen), Henri Jacobs (ingenieuze rasterpatronen uit de serie ‘Journaaltekeningen’), Arno Kramer (sensitieve verbeeldingen van mens en dier in met aquarel gemengde technieken) Q.S. Serafijn (serie aquarellen met onder meer zwevende badpakken), Jolanda Schouten (slingerende, woekerende natuur op groot formaat) en Ina van Zyl (reeksen van kleurige, alledaagse voorwerpen).

Aquavit geeft met meer dan 100 aquarellen een breed overzicht van verschillende thema’s en benaderingen binnen het medium, van politiek tot filosofisch, met de mens of de natuur als onderwerp, figuratief of juist balancerend op de grens van abstractie.

XL
Tot voor kort vroeg de aquarel vanwege haar specifieke eigenschappen om een bescheiden formaat: het opspannen van natgemaakt papier op handzame houten panelen zorgt voor een gelijkmatige opdroging van de verf. Inmiddels is aquarelpapier verkrijgbaar op zeer grote formaten – tot aan rollen van 1.5 x 10 meter – die niet meer opgespannen kunnen worden. De ruimtelijke kwaliteit en het heldere licht in De Cacaofabriek in Helmond maken het mogelijk om onverwachte, verrassende aspecten van de hedendaagse aquarel te laten zien op zowel de allergrootste formaten als in omvangrijke reeksen en ensembles.

Educatief randprogramma
Tijdens de duur van Aquavit organiseert De Cacaofabriek rond de aquarel een scala van (educatieve) activiteiten zoals workshops, lezingen, portfoliobesprekingen en rondleidingen. De deelnemende kunstenaars spelen hierin een actieve rol.

www.cacaofabriek.nl
www.cacaofabriek.nl/expo/exposities-in-2021

 

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

* VereistUitgeverij Arti gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je nieuwsbrieven van Atelier Magazine toe te sturen. Laat ons weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link "meld je af voor deze nieuwsbrief" te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@uitgeverijarti.nl. We zullen je gegevens met respect behandelen. Bezoek www.ateliermagazine.nl voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u in te schrijven, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.